Ambasador Islamske Republike Iran u Republici Srbiji Njegova Ekselencija Rašid Hasan Pur Baei posetio je danas  Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju „Rusanda“ u Melencima.

.

„Specijalna bolnica za rehabilitaciju Rusanda“ u Melenacima je ustanova koja je posvećena očuvanju zdravlja građana više od 150 godina. Ono što „Rusandu“ čini posebnom je jedinstveni Park prirode koji se nalazi na obali slanog jezera Rusanda čije je dno prekriveno lekovitim blatom koje se koristi u rehabilitaciji.

Ambasador Irana Rašid Hasan Pur Baei sa gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom i direktoricom bolnice mr sci. med dr Zoricom Ćulibrk obišao je banjski kompleks, paviljone, zdravstveni i spa deo ustanove i jezero.

Ambasador Islamske Republike Iran u Republici Srbiji Njegova Ekselencija Rašid Hasan Pur Baei zahvalio se na gostoprimstvu.

„Došao sam da se bolje upoznam sa potencijalima koje nudi Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Rusanda“. Danas sam se uverio da ovakva ponuda banje čini veliki potencijal saradnje naše dve zemlje“, rekao je ambasador Rašid Hasan Pur Baei i izrazio veoma pozitivno zadovoljstvo o svemu što je video i čuo.

„Banja Rusanda ima veliki zdravstveno turistički potencijal koji u budućnosti ima mnogo mogućnosti da razvija. Današnja poseta ambasadora Irana je izuzetno značajna kako za banju tako i za naš region“, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

„Pre tri godine naša bolnica, pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije, potpisala je memorandum sa  Republikom  Iran o međusobnoj saradnji u cilju razvoja i promovisanja  zdravstvenog turizma. Banja Rusanda poseduje prirodni faktor koji je jedinstven u svetu i sadašnji ambasador izrazio je želju da dođe da se uveri u kvalitet  samog blata i same ustanove u cilju dalje saradnje“, rekla je direktorka bolnice mr sci. med dr Zoricom Ćilibrk i istakla da bi se saradnja ogledala u promociji banje u Iranu i dolasku  turista iz te zemlje.

 

 

Peloid Banje „Rusanda“ spada u visoko kvalitetne zbog svog jedinstvenog fizičkog i hemijskog sastava. Prve analize lekovitosti vode i mulja iz jezera “Rusanda” su izvršene u Carskoj akademiji u Beču. Tada je još ustanovljeno da u pogledu lekovitosti blato Banje “Rusanda” ne zaostaje za čuvenim banjama.

 

Analize lekovitog blata urađene su na Institutu za rehabilitaciju u Beogradu 2014. godine i pokazale su da se izvanredna svojstva blata nisu promenila. Imamo sertifikat o kvalitetu i lekovitosti sa tačno definisanim indikacijama za njegovu balneološku primenu u terapijskim tretmanima.