Povodom Međunarodnog dana porodice prijem za višečlanu porodicu Zečević – Zrenjanin se prvi u Vojvodini priključio i podržao Pokret za decu “Tri plus”
Povodom 15. maja, Međunarodnog dana porodice gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, upriličio je prijem za višečlanu porodicu Zečević.

.
Prijemu u kabinetu gradonačelnika prisustvovao je i Radoš Pejović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, kao i Jelena Dragić načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Zrenjanin.

Na današnjem prijemu porodica Zečević potpisala je ugovor i time postala prva porodica iz Zrenjanina koja je otsvarila pravo na Ponosnu karticu „Cena minus za 3+“, a na osnovu ugovora između grada Zrenjanina i Udruženja “Pokret za decu tri plus” iz Čačka, čime će ostvariti popust i određena prava kod pravnih i privrednih subjekta sa kojima Udruženje ima potpisane sporazume o saradnji.

Gradonačelnik Salapura je naveo da je za promene u demografskoj strukturi jednog grada potrebno vreme, ali i brojne mere koje će prvenstveno podstaći uvećanje porodice. Rekao je da je i Zrenjanin grad koji mora da se uključi u sve akcije koje doprinose povećanju broja stanovnika, a da se podaci sa republičkog nivoa preslikavaju nažalost i na Grad Zrenjanin.

.
– Istraživanja pokazuju da je naš grad manji svake godine za oko 1000 stanovnika i da u toj proceni nije problem njihov odlazak, već što na svet ne dolazi više beba. Mi smo se zato prvi u Vojvodini priključili i podržali Pokret za decu„Tri plus“ jer želimo da nas ima više, da promenimo tu negativnu statistiku. Pogodnosti koje će dobiti porodice sa troje i više dece u okviru ove kampanje pokazaće im da mislimo na njih i da su takve porodice blago naše sredine. Simbolično sam to želeo da pokažem i prijemom i razgovorom sa porodicom Zečević – rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

Naveo je i da je za mere lokalne populacione politike ove godine Grad namenio 180 miliona dinara, a podršku roditeljima i deci pruža čim se beba rodi, finansijskom podrškom, zatim obezbeđenjem uslova za boravak u vrtiću.

– Da podsetim u našim vrtićima nema više liste čekanja, zahvaljujući što smo u skorije vreme otvorili dva nova vrtića i sada ih je ukupno 20 u samom gradu. Pomažemo učenicima sa kupovinom školskog pribora, regresiramo prevoz učenika, dodeljujemo stipendije i nastavićemo sa ovim merama. Ne smemo zaboraviti ni direktna novčana davanja iz budžeta grada po 50 hiljada dinara za svako prvo novorođeno dete, za drugo i treće rođeno dete izdvaja po 35.000 dinara. Izdvajaju se sredstva za vantelesnu oplodnju, koju omogućavamo i parovima koji žele i drugo dete – kazao je još.

Čestitajući Međunarodni dan porodice Radoš Pejović je rekao da je danas veliki dan za naš grad, a da je gradonačelnik prepoznao značaj porodičnih vrednosti i maksimalno raspoložen da Zrenjanin uloži sve kako bi se demografska slika poboljšala.
– Što se tiče Kartice tri plus, Zrenjanin je prvi grad u Vojvodini koji će biti nosinac ove kartice i čestitam porodici Zečević, posebno mami heroju, Mariji Zečević, koja je učinila veliko delo i dala pravi primer dokazujući da materijalna sredstva nisu jedina da bi se stvarala porodica, već da je potrebna hrabrost, volja i podrška okoline, a u ovom trenutku i podrška Grada Zrenjanina – rekao je Pejović napominjući da će Zrenjanin uskoro biti domaćin jedne od do sada najvećih manifestacija koja ukazuje na značaj porodičnih vrednosti.
Marija Zečević kazala je da je prava vrednost zapravo vrednost porodice, a da je odlučiti se stvarati mnogočlanu porodicu nije lako, ali da ko se odluči na borbu, krene i bori se.
-Za dobro funkcionisanje najvažnija je organizacija, možda se bolje snalazim nego neko sa jednim ili dvoje dece. To jednostavno krene, međusobno se podžavamo, svako ima svoja zaduženja. Podrška je najvažnija. Rad organizacije “Tri plus” pratim već dugo i ne mogu da vam opišem koliko mi je drago što je to sada dostupno i kod nas. Značiće nam mnogo za naš kućni budžet – rekla je Marija i poručila da ne postoji ništa značajnije od dece.
Na sajtu grada, u delu oglasi i konkursi ovjavljen je javni poziv za ostvarivanje prava na Ponosnu karticu „Cena minus za 3+“.
Pravo na Ponosnu karticu imaju porodice sa troje ili više dece, od kojih je najmanje jedno maloletno.
Obrazac zahteva i izjave sa obaveštenjem o obradi podataka o ličnosti može se preuzeti u zgradi Gradske uprave grada Zrenjanina, Trg slobode 10 u Zrenjaninu u Odeljenju za društvene delatnosti, kancelarija broj 8 ili sa zvanične prezentacije grada Zrenjanina www.zrenjanin.rs u delu E – uprava, oglasi i konkursi.

Za dodatne informacije zainteresovani se mogu obratiti Odeljenju za društvene delatnosti svakog radnog dana u periodu od 8 do 14 časova na sledećoj adresi: Trg slobode 10, kancelarija broj 8 ili na sledeće brojeve telefona: 023/315-02-15, 023/315-00-50 i 023/315-00-47.