Zrenjanin – Izložba “100 godina od proglašenja Mihajla Idvorskog Pupina za počasnog građanina Velikog Bečkereka” otrvorena je danas na Trgu slobode u Zrenjaninu.


Pored organizatora izložbe  Udruženja građana “Godina Pupina Zrenjanin” i “Zrenjaninska eksplorativa”, uz finansijsku podršku grada Zrenjaninat otvaranju  izložbe prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, kao i rukovodioci Doma kulture “Mihajlo I. Pupin” iz Idvora i predstavnici fondacije “Mladen Selak” iz Beograda.

Izložbu je otvorio Svetislav Zakić, direktor Doma kulture “Mihajlo Pupin” u Idvoru, koji je naveo da je veoma teško ispričati priču o Mihajlu Pupinu i nabrojati sve ono što je učinio za našu državu i tadašnju državu, koliko je činio za pojednice.
– Mi tu priču u Idvoru pokušavamo da prezentujemo na najbolji mogući način, da naši vodiči u sat vremena, koliko traju naše ture, ispričaju što više podataka o životu Pupina, sa naglaskom na tu njegovu humanost – kazao je on i pozvao zainteresovane da dođu u Idvor .

 

Istoričar Aleksandar Radlovački – “Zrenjaninska eksplorativa”, autor izložbe, kazao je da su za izradu izložbe najviše koristili arhivsku građu Istorijskog arhiva Zrenjanina, koji je 2014. godine, u “Godini Pupina” u Zrenjaninu, realizovao još jednu izložbu čiji je autor Filip Krčmar velikodušno ustupio deo izložbe, a što je i bila polazna osnova za ovu danas otvorenu izložbu.

Obraćajući se prisutnima, zamenik gradonačelnika Saša Santovac je podsetio da je 2014. godina bila “Godina Pupina” i da je skupštinskom odlukom tada predloženo da most koji je tada bio u fazi izgradnje, koji spaja Banat sa Novim Beogradom, što je i prihvaćeno, ponese naziv “Pupinov most”.
– Mihajlo Idvorski je pre sto godina proglašen za počasnog građanina tadašnjeg Velikog Bečkereka i ovom izložbom to obeležavamo, a ono što su činjenice jeste da naš Tehnički fakultet nosi ime našeg velikog naučnika, glavna gradska pošta u centru grada nalazi se u Pupinovoj ulici, podignute su mu i dve spomen-biste: u Aleji velikana u Karađorđevom parku i ispred fakulteta, kao i dve spomen-ploče – pored ulaza u glavnu poštu i na kući u Maloj Americi, njegovoj zadužbini koju je kupio neposredno nakon proglašenja za počasnog građanina i ustupio na korišćenje sestri Persidi Olćan i njenoj porodici – rekao je Santovac i istakao da Grad u 2022. godini planira rekonstrukciju zadužbine Pupina koja je sada u lošem stanju i da se na taj način omogući da se na tom mestu okupljaju talenti i oni koji svojim znanjem predstavljaju naš grad i budućnost našeg grada.

 

Ivan Bošnjak, predstavnik udruženja građana “Godina Pupina” i predstavnik fondacije “Mladen Selak”, rekao je da se kontinuitet koji lik i delo Mihajla Pupina ima u Zrenjaninu sa današnjim danom ponovo stavlja na prvo mesto.
– Zahvalni smo gradu Zrenjaninu što je baš na ovom mestu, na gradskom trgu postavio ovu izložbu, mladim autorima koji su se trudili da u arhivama pronađu sve ove činjenice i da se doprinos velikog naučnika proslavi na odgovarajući način – rekao je, između ostalog Bošnjak.

 

Prisutnima se obratila i Dragica Radosav, dekan Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ i izrazila zadovoljstvo što će fakultet 2024. godine obeležiti 50 godina od kako s ponosom nosi ime našeg velikana.

Tokom prepodneva, predstavnici Doma iz Idvora i autori monografije “Naučnik i patriota Mihajlo Idvorski Pupin”, Dragoljub Martinović i Dragoljub Cucić, uručili su Zrenjaninskoj gimnaziji paket knjiga – monografije “Naučnik i patriota Mihajlo Idvorski Pupin”.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva za realizaciju projekta „Klikom do zrenjaninskih vesti.“