Pogledajte program Kulturnog centra Zrenjanina tokom jula meseca:

BESPLATNE LETNjE RADIONICE KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA
– Produžen rok za prijavljivanje do 10. jula

Kulturni centar Zrenjanina u toku jula organizuje niz letnjih radionica namenjenih deci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Radionice će se  realizovati u periodu od 18. do 22. jula.

Radionice će pružiti niz zanimljivih sadržaja i novih znanja iz oblasti snimanja i filmske montaže, likovne i pozorišne umetnosti, popularnih oblasti savremenog života, medijske kulture kao i odnosa sa javnošću. Predviđeno je da se održi i radionica robotike i početnog programiranja. Radionice za srednjoškolce će voditi Dušan Udicki, Ankica Dostanić i Smiljana Tucakov a radionice namenjene osnovcima Vladimir Tot i Sandra Banjanin. Pozivamo Vas da svoje slobodne vreme ispunite našim edukativnim sadržajima. Svi zainteresovani, pomoću roditelja, mogu da se prijave na broj telefona organizatorke Dečjeg programa Kulturnog centra Zrenjanina Nikolete Vidaković 064/8116478, kao i putem elektronske adrese (mejla) nikoleta@kczr.org Rok za prijave je do 10. jul 2022. Radionice su besplatne.

Više o radionicama pogledajte na sajtu Kulturnog centra Zrenjanina
https://kczr.org/letnje-radionice-kulturnog-centra-zrenjanina/

 

ZROK FEST

U Kulturnom centru Zrenjanina od 2. jula do 27. avgusta posetioce očekuju rokenrol svirke. Ove godine nastupi rokenrol bendova organizuju se pod nazivom ZROK Fest. Predviđeno je da svake subote u Amfiteatru Kulturnog centra od 22 sata nastupi određeni broj bendova. Ovogodišnji koncept organizovanja, nastupi i predstavljanja zrenjaninskih i gostujućih muzičara (bendova), pregled (muzičkih) aktuelnosti, izvođenje bendovskih hitova obogaćuje muzičku ponudu ljubiteljima ovog zvuka kao i potencijalnim posetiocima u okviru ovog letnjeg zrenjaninskog rokenrol festa koji iznova sadržajno usmerava pažnju na rokenrol stvaraoce i ovaj muzički pravac…

Predviđen raspored nastupa:
2. jul– tri benda: Majmunsko ostrvo, The Stop, Fatal Error;
9. jul– dva benda: Uroš i Nejaki, Maršal;
16. jul – dva benda: Drž ne daj, Prljava frekvencija;
23. jul – četiri benda: Desolation, Trash Union, Yox, Mud Factory;
30. jul – tri benda: TBK, Neprijatelj prelazi Zeku, Drink Or Die;
6. avgust – dva benda: MIST, Nepalac;
20. avgust – dva benda: Janko Hrubik, Sedativ
27. avgust – tri benda: Direct Drive, Forgotten Scream, Overdrive.

Ulaz je besplatan.

Organizator: Kulturni centar Zrenjanina
Pokrovitelj: Trgovinski lanac „PerSu“

 

VEČE KLAVIRSKE MUZIKE

Koncert Nikole Kašaša pod nazivom „Putovanje kroz muzičke momente“ biće održan u utorak, 5. jula u Atrijumu Narodnog muzeja. Na programu su dela Rahmanjinova, Šoštakoviča, Tomasa de Hartmana sa prikupljenom (terapeutskom) muzikom (mislioca) Georgija Gurdžijeva. Koncert počinje u 20 časova, ulaz je slobodan.

Kratka biografija pijaniste
Nikola Kašaš (1994) je pijanista iz Zrenjanina. Kao solista za klavirom nastupa aktivno od 2014. godine. Bio je polaznik radionice Izvođačka praksa “Nova muzika”, održanoj pod umetničkim vođstvom renomirane pijaniskinje savremenog klasičnog zvuka Branke Parlić. Prvi solistički nastup održao je u rodnom gradu u Savremenoj galeriji, nakon čega se sugrađanima predstavio još i u Kulturnom centru, kao i u Narodnom muzeju. Učesnik je festivala u zemlji i regionu kao što su “Piano city” i “Dunavska sonata” (Novi Sad), Krov fest (Banja Luka, Republika Srpska). Svoj prvi nastup u Beogradu održao je u kafe galeriji „Polet“ a iste godine bio je svrstan u program Noći muzeja galerije ŠTAB. Učesnik je projekta iz oblasti kreativnog preduzetništva “ Inclusive art”, prekogranične saradnje Rumunije i Srbije i voditelj prve umetničke intervencije realizovane u Zrenjaninu, juna 2018. godine. Pored interpretatorskog, Kašaš deluje i na polju autorskog rada pišući komade za klavir nadahnute melanholičnim prizvukom i minimalističkom formom.

 

Organizatori koncerta su Kulturni centar Zrenjanina i Narodni muzej Zrenjanin.

 

IZLOŽBA TATJANE MARTICKI „PEJZAŽ – FRAGMENTI I TEKSTURE“

U Kulturnom centru Zrenjanina u okviru programa vizuelnih umetnosti do 5. jula otvorena je izložba umetnice Tatjane Marticki koja u svom likovnom radu istražuje motive iz prirode, iskazuje ih i predstavlja u formi slike, instalacije i umetničke knjige. Koncepcija autorkinih radova zasnovana je na selekciji i prikupljanju različitih biljnih plodova, kao i upotrebi materijala prirodnog porekla, koji daljom umetničkom intervencijom formiraju apstrahovane strukture prigušenog kolorita i naglašenih taktilnih kvaliteta, asocirajući na mikro prikaze zemljinog tla. Pored formalnog poigravanja teksturalnim kvalitetima različitih materijala, realizovana dela predstavljaju i autorkino lično propitivanje sopstvenog položaja u kontekstu saživota čoveka i prirode i posledica narušavanja te ravnoteže. Izložbu čine 14 slika, 1 instalacija i 1 eksponat u vidu knjige. Tatjana Marticki do sada je imala tri samostalne i učestvovala je na 28 selektovanih grupnih izložbi. Dobitnica je nekoliko nagrada i pohvala za svoj rad.

Izložbu Tatjane Marticki «Pejzaž – Fragmenti i teksture» publika može da pogleda u salonu Kulturnog centra, svakog dana od 8 do 20 časova.

Snimak otvaranja izložbe možete pogledati na YT kanalu Kulturnog centra Zrenjanina https://www.youtube.com/watch?v=rgNy8zE909k

PROGRAM «AMNEZIJA»

Kulturni centru Zrenjanina u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom iz Beograda u sredu, 6. jula sa početkom u 19.30 časova organizuje filmski i dijaloški program pod nazivom „Amnezija“ posvećen istoriji nemačkog govornog stanovništva Vojvodine od 1941. do 1948. godine. U okviru programa publici će se predstaviti dva dokumentarna filma Far from past (“Daleko od prošlosti”) autorke Nicole Foelsterl i „Pripadnost“ (Belonging) Tee Lukač. Nakon projekcija održaće se otvorena diskusija sa rediteljkama i publikom o zaboravu, sećanju, patnji i krivici, zajedničkoj budućnosti i uopšte, kulturi sećanja.

O filmovima:
Film: Far from past (“Daleko od prošlosti”) autorke Nicole Foelsterl (u trajanju od 15 minuta, snimljen 2018.)

Far from past


„U dijalogu koji karakterišu trvenja i intimnost, one otkrivaju način na koji porodice prenose svoju istoriju sa jedne generacije na drugu i kako ona ulazi u srž odnosa.“

Film: Belonging (“Pripadnost”) autorke Tee Lukač (u trajanju od 52 minuta, snimljen 2020.)

Belonging


„Nemci su se u Vojvodinu naselili krajem 17. veka. Vremenom su se običaji i tradicija asimilirali i bivši došljaci su postali starosedeoci i meštani. Međutim, Drugi svetski rat stavlja bivše komšije na test i otkriva ono najbolje i najgore u ljudima. Poraženi, kolektivno krivi, njihov trag će nestati. Ostala je Vojvodina i mesta koja su naseljavali, tihi svedoci i nemi tragovi postojanja.“

 

Otvaranje nove postavke
IZLOŽBA SKULPTURA NENADA VACIĆA „DEKONSTRUKCIJA KONSTRUKCIJE“

Izložba pod nazivom „Dokonstrukcija konstrukcije“ likovnog umetnika Nenada Vacića, dobitnika druge nagrade prošlogodišnjeg (zrenjaninskog) likovnog konkursa „30×30“ otvara se u petak, 8. jula u salonu Kulturnog centra Zrenjanina u 19 časova.

Postavka će sadržati oko tridesetak skulptura koje će publika moći da pogleda do 2. avgusta. Autor navodi da je na početku nastanka svojih radova polazio od pretpostavke da kroz njih simbolički govori i da ih stvara sa namerom da oplemeni visokourbanizovane prostore i dehumanizovane sredine pokušavajući da im udahne novu energiju i život. U jednoj od faza nastanka shvatio je da su oni kao skulptura sama sebi dovoljni kojoj nije potrebna koegzistencija sa arhitekturom. Samim tim svoje radove počeo je samostalno da izlaže u okviru izložbi a za neke od njih je i dobio nagrade. Nenad Vacić je izveo petnaest dela u javnim prostorima, u zemlji i inostranstvu. Imao je devet samostalnih, učestvovao na više od sedamdeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i na deset internacionalnim simpozijumima. Dobio je petnaest nagrada, zahvalnica i počasnih diploma. Autor i realizator je pet nagradnih trofeja.

Program otvaranja i razgovor sa umetnikom moći će da se prati uživo i na Fejsbuk strani Kulturnog centra Zrenjanina.

Izložba se otvara u okviru programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra.

 

 

 

ZAVRŠNI KONCERT BALETSKOG STUDIJA „STEJDž“

Na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u nedelju, 10. jula biće održan veliki završni koncert baletskog studija „Stejdž“ (Stage). Gosti koncerta su Ljiljana Graor (Baletska škola Novi Sad), Iva Ilijevski i Ana Vitomirov dipl. baletski igrači savremene igre i Andrea Tot, dipl. baletski igrač i članica ansambla baleta Pozorište na Terazijama.
Koncert počinje u 19 časova.
Ulaz je slobodan.

BANATSKA BAJKA

U zrenjaninskoj Gradskoj bašti u toku je manifestacija «Banatska bajka – leto u gradskoj bašti“. Svakodnevni kulturno umetnički programi za sve generacije održavaće se do 28. avgusta.

Manifestaciju organizuju Kulturni centar, Turistička organizacija i IP Media 023 Zrenjanin. Pokrovitelj manifestacije je Grad Zrenjanin.

Raspored programa za jul 2022.

Svakog ponedeljka od 20 časova nastupa muzičar Dragoljub Grbić iz Aleksandrova.

Utorak 5. 7. – 20 časova – Pivsko veče – Restoran sa malom pivarom „Kabinet“ Zrenjanin i nastup dua „Hand Made“

Sreda 6. 7. – 19 časova – Revija folklora (drugi deo) – Nastupaju: KUD „Jandrija Tomić – Ćić“ iz Krajišnika, „Vlado Tomanović“ iz Sečnja, KUD – ovi «GIK Banat -Pionir“, „Moja Sosa“ i „Svetozar Marković“ iz Zrenjanina i KUD-ovi iz Ečke i Elemira.

Svakog četrtka je program za decu.

Četvrtak 7. 7. – 18 časova – predstava „Tatin muzičar- sviratelj i gramofon“ zrenjaninskog dramskog studija CEKOM; 19 časova – logopedska radionica a od 21 sat projekcija filma „7. Patuljak“.

Petak 8. 7. – 18.30 č. – Književno veče Radica Krstić i Dejan M. Simeunović iz Beograda od 20 časova koncert Milice Dosković

Svakog petka nastupa Milica Dosković sa gostima.

Svake subote od 20 časova nastupa Bid Bend „Gagić i prijatelji“.

Nedelja 10. 7. – 20 časova – projekcija filma „Rajsko putovanje“

Utorak 12. 7. – 20 časova – predstavljanje poljoprivrednog gazdinstvo i pekare „Uzelac“ iz Zrenjanina, promocija domaćih proizvoda i nastup dua „Hand Made“.

Sreda 13. 7. – 19 časova – Književno veče Draginja Milović, Zrenjanjin a od 21 sat nastup mađionočara Harija Magnusa

Četvrtak 14. 7. – 18 časova – radionica grupe „Sovice Mudrice“, u 19 časova odigraće se predstava „Zvezdan“ Teatra Zvezdica a u 21 sat zakazana je projekcija filma „Zmajevo gnezdo – Zora ratnika“

Nedelja 17. 7. – 21 sat – projekcija filma „Piksiji- Mali vilenjaci“

Utorak 19. 7. – 20 časova – Pivsko veče – predstavljanje: Mala pivara Mr Smit, Bački Jarak i nastup dua „Hand Made“

Sreda 20. 7. – 20 časova – Etno veče –

Četvrtak 21. 7. – 18 časova – Animacije za decu, CEKOM, 19 časova radionica „Blagovesta“ a od 21 sat projekcija filma „Zaleđeno kraljevstvo Hauarda Lavkrafta“

Nedelja 24. 7. – 21 sat – projekcija filma „Cvrle- Nikad ne letiš sam“

Utorak 26. 7. – 20 časova – Vinsko veče – Vinarija „Korolija“ Sutjeska i duo „Hand Made“

Sreda 27. 7. – U 19 časova počinje nastup Ženske pevačke grupe Kulturnog centra Zrenjanina «Filigran» a nakon koncerta sa početkom u 21 sat, održaće se književno veče Darka Ješića iz Starčeva.

Četvrtak 28. 7. – U 18 časova održaće se logopedska radionoica, u 19 časova radionica dečjeg centra «Smajli» a sa početkom u 21 sat počinje projecija filma: „Kondorito- avantura u svemiru“.

 

Ulaz na programe manifestacije «Banatska bajka» je slobodan.

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.