Rekonstrukcija pruge Orlovat Stajalište – Lukićevo započela je prvih junskih dana, nakon što je krajem maja završena obnova pruge Titel – Orlovat. Radovi se izvode paralelno na deonici Orlovat Stajalište – Lukićevo i deonici Orlovat – Rasputnica – Lukićevo.

Ukupno će biti rekonstruisano 11 kilometara pruge. Od toga, biće urađeno 9 kilometara otvorene pruge, jedan kilometar železničke trijangle, kao i jedan kilometar staničnih koloseka. Takođe, biće zamenjeno i šest skretnica.

Na ovoj trasi predviđeno je da se zameni postojeći gornji sloj pruge što uključuje postavljanje novih šina, betonskih pragova, kao i novog sloja tucanika.

Do sredine jula je između Orlovata i Lukićeva demontiran stari i montiran novi kolosek na betonskim pragovima, u ukupnoj dužini od oko šest kilometara, a obavljen je i istovar šina.

Do prošlog meseca obavljeno je i mašinsko rešetanje zastorne prizme u dužini od četiri kilometra, postavljene su bankine, a u stanici Zrenjanin fabrika obavljena je demontaža starih šinskih polja.

Na deonici Orlovat- Rasputnica-Lukićevo radnici su obavili zamenu skretničke građe.

Rekonstrukcija deonice Orlovat Stajalište – Lukićevo, nakon završetka radova između Titela i Orlovata, predstavlja nastavak planirane obnove pruge do Kumana.

 

Nakon uređenja gornjeg stroja pruge na deonicama Orlovat Stajalište – Lukićevo i Orlovat – Rasputnica – Lukićevo predviđeno je da nosivost pruge bude povećana na maksimalne 22,5 tona po osovini, što će omogućiti znatno bolje i efikasnije odvijanje teretnog saobraćaja.

Investitor ovog projekta kojim se nastavlja obnova pruga na teritoriji Vojvodine je „Infrastruktura železnice Srbije“.

Izvođač radova je preduzeće „ZGOP“ iz Novog Sada, a rok za završetak radova je 180 dana.

Poslednji put radovi na ovoj pruzi obavljeni su pre šest decenija.

Brzina vozova pre rekonstrukcije iznosila je do 40 kilometara na sat.