Zrenjanin- U okviru retrospektivne izložbe grafičarke Milice Bjelanović u četvrtak, 25. januara 2024, sa početkom u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održano stručno vođenje autorke. Gosti na vođenju će biti mr Lazar Marković, akademski grafičar iz Novog Sada, i mr Duško Kirćanski, akademski grafičar iz Zrenjanina.

 

Izložba pod nazivom „Retrospektiva Milice Bjelanović” otvorena je u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin sredinom decembra 2023. godine i trajaće do 31. januara 2024.

Milica Bjelanović je rođena u Zrenjaninu 1960. godine. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1988. godine i na istoj studirala postdiplomske studije, u klasi prof. Živka Đaka. Član je SULUV-a od 1989. godine. Izlagala je na preko 150 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Japan, Španija, Poljska, Švedska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Francuska, Mađarska, Severna Makedonija, Tajvan). Učestvovala je u radu više od 30 likovnih kolonija, u zemlji i inostranstvu i dobitnica je brojnih nagrada. Radovi joj se nalaze u kolekcijama širom sveta. Živi i radi u Zrenjaninu.

 

Na umetničkoj sceni Milica Bjelanović je prisutna skoro četiri decenije. Svoju izlagačku aktivnost započela je još kao student Akademije umetnosti u Novom Sadu i već tada se opredelila i tome ostala dosledna da svoje stvaralaštvo zasniva na nekoliko medija, na prvom mestu grafici, a zatim i crtežu i kolažu, sa povremenim iskoracima u slikarstvo. U radu Milice Bjelanović postoji jedna kontinuirana misao, a to je konstantna potreba za istraživanjem unutar grafičkog medija, zatim sa odnosima likovnih elemenata, i na kraju i sa samim temama, u potrazi da se minimalizuje narativnost samog rada, odnosno da se na što svedeniji način kaže što više. Kustoskinja izložbe je Slavica Žarković, viši kustos Savremene galerije Zrenjanin.