Grad Zrenjanin poneo je titulu “Prestonica kulture Srbije” za 2025. godinu, koja će doprineti ostvarenju ciljeva u oblasti unapređenja kvaliteta kulturnog života jedinice lokalne samouprave, pokretanja kulturnog, umetničkog i turističkog razvoja, kroz aktiviranje postojećih i osmišljavanje novih umetničkih programa tradicionalnih i savremenih formi, oživljavanje postojećih institucija kulture i inovativno korišćenje javnih prostora.

U okviru projekta “Prestonica kulture Srbije” realizovaće se projekat “Urbani džepovi Bagljaša”, koji se odnosi na gradske lokacije malih dimenzija sa velikom upotrebnom, socijalnom i ekološkom vrednošću i bavi se uređenjem prostora između stambenih zgrada, radi animiranja lokalne zajednice za njihovo uređenje i održavanje na principima održivog razvoja.

Osnovni ciljevi projekta su unapređenje kvaliteta života stanovništva, podizanje nivoa svesti stanovništva o njihovoj ulozi u očuvanju i unapređenju životne sredine i aktivacija lokalne zajednice na rešavanju pitanja životne sredine, kao i promocija pejsažne arhitekture kao struke budućnosti.

Gradonačelnik grada Zrenjanina, u saradnji sa Kancelarijom za mlade Zrenjanin i mesnim zajednicama “Veljko Vlahović” i “Sonja Marinković” poziva sve zainteresovane građane da dostave predloge za “Urbane džepove Bagljaša” (dečja igrališta, prostori za društvene i sportske aktivnosti, relaks zone za građane, zone za kućne ljubimce…), na površini između zgrada kolektivnog stanovanja, na Bulevaru Veljka Vlahovića.

Predloge dostaviti na e-mail adresu: zrenjaninnpks2025@gmail.com

Rok za dostavu predloga: 01.09.2024. godine

Konačna odluka o odabiru predloga: 01.12.2024. godine