Politika- U predlogu novog statuta grada postoji više izmena i dopuna, međutim građane najviše zanima član 84 koji je u novom statutu izmenjen u član 88, a koji se tiče izmene naziva naseljenih mesta.

Član koji je potpuno izbačen u predlogu izmene glasi :

“3. Referendum. Član 84. Referendumom se odlučuje o: – promeni naziva naseljenih mesta.”

„U daljem tekstu predloga statuta ni na koji način nije definisana procedura promene naziva grada i naseljenih mesta. Na ovaj način se direktno oduzima pravo svakog građanina da se izjasni po ovom pitanju. Takođe, direktno se otvara mogućnost da takvu odluku donese skupštinska većina, mimo referenduma. Svedoci smo da se otvaranjem samog pitanja stvaraju velike podele u društvu. One moraju biti posebno kontrolisane s obzirom da se podela društva vodi na “izdajice i patriote”, na “komuniste i oslobodioce”. Odgovornost svakog političkog subjekta a naročito vlasti je da učini sve da se te podele ne dešavaju. Usvajanje ove odluke direktno utiče na produbljivanje istih. Pokret Dosta je bilo smatra da svako ima legitimno pravo da želi i traži ono što smatra da je bitno, ali se odluke na pitanja od ovakve važnosti moraju donositi isključivo na referendumu i da se građani Zrenjanina moraju pitati direktno. Jedino to može biti odluka koja neće izazvati tenzije i imati pun legitimitet“, navodi se u saopštenju Gradskog odbora Dosta je bilo Zrenjanin.

DJB poziva sve građane koji smatraju da je promena statuta u ovoj formi nezadovoljavajuća da dostave pismeno svoje predloge i primedbe u zgradu opštine, kancelarija broj 73.