Politika-„Gradska vlast, u maniru propalih diktatura, svakodnevno demonstrira političku silu i na najgori način guši svaku inicijativu i slobodnu volju građana, sa jasnom namerom da spreči da oni odlučuju o važnim pitanjima“, navodi se u saopštenju udruženja građana i političkih stranaka grada Zrenjanina.

„Poslednjih dana možemo da vidimo tipične primere političke manipulacije i političkog nasilja, koje je očigledno u dogovoru sa vrhom režima.
Prvi slučaj je perfidno ubijanje neposredne demokratije na izborima za savete i nadzorne odbore u 13 mesnih zajednica 23. decembra. Sakrivanjem informacije da su izbori raspisani i minimalnim rokom za kandidovanje, obični građani su praktično onemogućeni da učestvuju na ovim izborima. Istovremeno, vladajuća SNS sa partnerima je u tajnosti, u svojim stranačkim prostorijama, još pre objavljivanja Odluke, prikupila potpise za svoje kandidate. Cilj je da u savetima budu samo članovi SNS-a i njihovih satelita. A sami izbori su obesmišljeni, jer je na glasačkim listićima, uglavnom, onoliko kandidata koliko se i bira- ističu u saopštenju.

Vlast ima strah od sopstvenih građana. Strah da neka mesna zajednica ne bude pod kontrolom SNS-a. Strah od drugačijih mišljenja i inicijativa. Strah da će neko van vlasti imati neposredan uvid u trošenje stredstava budžeta namenjenih mesnim zajednicama.
Drugi, još perfidniji, slučaj je najava promene Statuta Grada. Planirane su značajne izmene. Novi Statut ima čak 136 članova, a stari 115. Nigde nije obrazloženo šta se menja i zbog čega. Uporan čitalac mora istovremeno da čita oba statuta i da sam otkriva razliku. Javna rasprava svedena je na jedva 7 dana.
Suština je da građanin, koji je po Ustavu nosilac suverenosti, bude sklonjen među puke posmatrače, a vlast će odlučivati u svojim stranačkim kuhinjama, ne mareći za drugačije stavove. Tako će po novom Statutu ime Grada Zrenjanina promeniti sam SNS! Gradska skupština će podneti inicijativu Narodnoj skupštini Republike Srbije, a na osnovu nje Narodna skupština će doneti Odluku o novom imenu Grada. Po sistemu: SNS na lokalu predlaže – SNS na vrhu odlučuje.
Nikakvog referenduma za ime Grada neće biti.
Ovo su opasne igre koje će dovesti do ozbiljnih građanskih protesta.
Kada već ne možemo u Skupštini da se suprotstavimo ovoj manipulaciji, i kako bi Statut usaglasili sa ustavnim načelom građanske suverenosti, tražimo da se Statut dopuni stavom:

„Za inicijatvu za promenu naziva Grada, koju predloži Skupština, neophodna je potvrda na referendumu.“ (Tačna formulacija Predloga data je u Prilogu)
Samo se tako može znati da li je inicijativa u skladu sa voljom građana. Narodna skupština će tada lako doneti valjanu odluku, koja će biti u skladu sa većinom.
U protivnom, ime Grada moći će da se menja kad god se promeni vlast na republičkom i lokalnom nivou. Što je besmislica.
Zbog stranačkih i ličnih interesa i bez imalo osećaja za demokratiju, vlast svim sredstvima ubija građansku inicijativu i nameće jednoumlje. A iz iskustva sa ranijim diktaturama, znamo da svako jednoumlje vodi u bezumlje.
Zato, kao odgovorni politički subjekti, i ovom prilikom skrećemo pažnju da ovakav put kojim ide vlast, oličena u Srpskoj naprednoj stranci i u liku i delu njenog vođe, ne može doneti dobro ni građanima, ni mesnim zajednicama, ni gradu, ni državi.

 

u prilogu možete pogledati predlog za dopunu Predloga Statuta grada, kao i skenirana verzija oba dokumenta sa potpisima.

Предлог за допуну

   

Potpisnici – Udruženja građana i političke stranke Grada Zrenjanina, 11. decembra 2018.
Savez za Srbiju
Socijaldemokratska stranka
Liga socijaldemokrata Vojvodine
Demokratska stranka Srbije
Vojvođanska partija
Dosta je bilo
Centar za zaštitu potrošača „Begej“
UG „Naš grad, naša stvar“