Politika- Pored Zrenjanina, na 100 hektara zemlje koje je dobio od grada, kineski proizvođač automobilskih guma Šandong Linglong će izgraditi fabriku vrednu skoro milijardu evra. Važno je napomenuti da se radi o investiciji u proizvodnji, a ne u Zrenjanin. Od te investicije grad će imati 1200 novih radnih mesta, a u gradsku kasu će se slivati novac od nekih lokalnih taksi uključujući i porez na zarade. U kojoj meri će ova investicija uticati na dolazak drugih sličnih kompanija i na investiranje u putnu infrastrukturu još uvek ne možemo da procenimo.

Aleksandar Korovljev kaže da bi bolje razumeli razloge dolaska kineskog proizvođača guma važno da se  zna sledeće:

Motivi dolaska stranih kompanija nije razvijanje naše domaće privrede. Motor razvoja privrede su uvek domaća preduzeća. Motiv dolaska stranih kompanija treba tražiti u činjenicama:

  • Srbija je na glasu da je država jeftine radne snage kojoj cenom rada konkurišu samo nekoliko najsiromašnijih zemalja Evrope. Strani investitori nikada neće ponuditi plate koje su iznad proseka. Naprotiv obično će to biti plate koje su bliže zakonskom minimalcu. Imamo recimo slučaj očigledno pogrešne procene pompezno najavljivane kompanije Yazaki u Šapcu, koja posle godinu dana nije uspela da zaposli planirani broj radnika jer je ponudila platu od 25000 dinara.
  • Ne smemo zaboraviti da je politika države subvencionisanje novih radnih mesta. Za svako novo radno mesto dobijaju se novčane subvencije u iznosu od nekoliko godišnjih plata, plaćene državnim novcem (novcem svakog od nas). Imamo slučaj kompanije Yura u Leskovcu koja je to iskoristila i rešila da preseli deo proizvodnje u Albaniju i zatvori ta nova subvencionisana radna mesta posle 5 godina, a to je ubrzo nakon što su ove subvencije na radna mesta potrošene.
  • Nisu zanemarljivi i uslovi koji se tiču dobijanja zemljišta , nepostojanja ekoloških normi i strogih zahteva zaštite životne sredine koje treba zadovoljiti.

„Ako zanemarimo male plate i subvencije upravo ovaj zadnji segment zaštite životne sredine nama Zrenjanincima treba da bude posebno interesantan. Pre nešto više od godinu dana, Ministarstvo životne sredine Narodne Republike Kine odlučilo je da uvede strožije ekološke norme zbog narastajućeg zagađenja vazduha. Ovim normama su posebno pogođene provincije Činlin, Džidženg i Šandong. Najveći zagađivači su proizvođači plastike i guma. Tamošnji proizvođači guma su zbog poskupljenja proizvodnje rešili da proizvodnju izmeste u države sa manjim ekološkim zahtevima. Posle godinu dana traganja Šandong Linglong našao je da je baš „Srbija u Evropi najpogodnija za njihovu proizvodnju“. Ovim ekološkim aspektom bi tek trebali ozbiljnije da se pozabavimo. Mi u DJB smo prilično zabrinuti jer više od 10 godina nismo u stanju da se izborimo sa kafilerijom, stanovnici Lukućeva ne mogu da se izbore sa Vinexom, a dolazi nam fabrika koja vazduh može da zagađuje mnogo kompleksnije i intenzivnije“, rekao je Aleksandar Korovljev  Dosta je bilo Zrenjanin.