Osvajači olimpijskih medalja sa gradonačelnikom Zrenjanina i Božidarom Maljkovićem.

 

ZrenjaninObeležavanje Evropske nedelje sporta u Srbiji započelo je danas u Zrenjaninu, Evropskom gradu sporta. „Evropska nedelja sporta“ je pokrenuta od strane Evropske komisije, a osnovni ciljevi su podsticanje građana za bavljenjem fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine ili fizičku spremnost.
Nacionalni koordinatori za Srbiju su Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo omladine i sporta.

Među učesnicima današenjeg „Sportskog dana“ najviše je bilo najmlađih Zrenjaninaca, a otvaranju su prisustvovali i obratili se prisutnima predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, legendarni rukometaš i olimpijac Momir Rnić, osvajač bronzane medalje u Tokiju rvač Zurabi Datunašvili i Pol Prese, šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji.

Evropska  nedelja sporta u  Srbiji se održava u periodu od 23. do 30. septembra.

“ Danas iz Evropskog grada sporta  šaljemo slepu sliku. Mislim da je Zrenjanin to zaslužio, imajući u vidu činjenicu koliko imamo evropskih, svetskih, a posebno olimpijskih medalja. To je doprinos koji su dali naši sportisti, naši sportski radnici, naši treneri, sudije, koji su promovisali i svoj grad Zrenjanin i našu zemlju Srbiju. Poruka koju svi treba danas da prenesemo jeste da su sport i zdravi stilovi života veoma bitni i da treba da budu deo svakodnevnice u našim životima“, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. 

 

U okviru „Sportskog dana“, pored „Olimpijskog časa“ koji je održan na Trgu slobode,  svečano je otvorena i izložba „Put pravih vrednosti“  u Narodnom muzeju Zrenjanina. 

 

Prošle godine za vreme Evropske nedelje sporta u Srbiji u 25 gradova održano je preko 80 sportskih i edukativnih događaja u kojima je učešće uzelo preko 20.000 građana.

 

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković  istakao je da Grad Zrenjanin opravdano nosi titulu Evropskog grada sporta.

„Čast mi je što sam danas u Zrenjaninu, Evropskom gradu sporta za 2021. godinu. Zrenjanin je našoj zemlji darovao ogroman broj olimpijaca i čak 24 medalje sa Olimpijskih igara. Vi, deco, ste najbolje što Srbija ima. Vi ste nabolji i najzdraviji deo naše zemlje. Uvek se bavite sportom, a sport će učiniti da sutra budete i bolji ljudi. Uživajte u današnjem danu u prelepom Zrenjaninu, radite vredno i ne sumnjam da ćete nas i vi jednog dana obradovati odličjima sa najvećeg takmičenja“,  rekao je Maljković.

„Naša misija je da podstaknemo građane svih starosnih doba da prihvate zdrav i aktivan način života, da provode više vremena na sportskim igralištima i u prirodi. Sport je izvor radosti, jača imunitet i povezuje generacije. Olimpijski komitet Srbije zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta i Delegacijom EU u Srbiji četvrti put zaredom organizuje Evropsku nedelju sporta. Ona treba da služi kao pokretač, kao vodilja, ka onome što moramo raditi tokom cele godine“, rekao je  predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

On je istakao da je rad na promociji sporta i edukaciji, kako mladih tako i onih starijih o značaju fizičke aktivnosti i zdravog načina života od ključne važnosti i da kao društvo imamo obavezu da damo svoj doprinos u prevazilaženju ovog problema.

Legendarni Momir Rnić koji je sa reprezentacijom naše zemlje osvojio zlatnu olimpijsku medalju u Los Anđelesu 1984. kao i bronzanu u Seulu 1988. godine, takođe se obratio prisutnima i takođe poslao poruku najmlađim sugrađanima.

„Zadovoljstvo je biti danas sa svima vama. Grad Zrenjanin je zaslužio da bude Evropski grad sporta u ovoj godini i time se ponosimo. Danas među vama ima mnogo budućih olimpijaca, u to sam ubeđen. Sport će od vas napraviti bolje ljude, neka današnji događaj bude samo podstrek da budete uspešni ljudi i sportisti“, rekao je legendarni rukometaš.

Šef za informisanje, medije i komunikaciju Delegacije EU u Srbiji Pol Prese istakao je takođe bogatu sportsku istoriju Zrenjanina prilikom svog obraćanja.

 

Drago mi je što svi zajedno otvaramo Evropsku nedelju sporta u Zrenjaninu, Evropskom gradu sporta. Ovaj grad ima impozantnu sportsku istoriju i jasno je zašto je baš on poneo tu titulu za 2021. godinu. Poruka Evropske nedelje sporta jeste da budete aktivni, da budete šampioni, da se bavite sportom radi zdravlja vašeg tela, ali i vašeg duha – rekao je pri obraćanju Prese.

U Salonu Narodnog muzeja otvorena je izložba „Put pravih vrednosti“ sa ciljem upoznavanja šire javnosti sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji. Organizatori izložbe su Olimpijski komitet Srbije – Olimpijski muzej i Narodni muzej Zrenjanin.

Prisutnima se obratio direktor Narodnog muzeja Siniša Onjin.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva za realizaciju projekta „Klikom do zrenjaninskih vesti.“