U srcu Banata, na površini od 1.326 kilometara kvadratnih nalazi se Grad Zrenjanin koji po teritorijalnom prostranstvu zauzima drugo mesto u Srbiji. Zrenjanin je grad tradicije, sporta, kulture, ali i grad brojnih manifestacija koje tokom godine privuku veliki broj turista.

 

Turistička ponuda Grada Zrenjanina je bogata, počevši od kulturno-istorijskih spomenika i ustanova kulture koji se nalaze u starom jezgru grada, do izletišta i raznovrsnih manifestacija koje se održavaju u gradu i naseljenim mestima.

BOGAT TURISTIČKI POTENCIJAL GRADA ZRENJANINA

 

U GRADU I 22 NASELJENA MESTA ŽIVI OKO 140 HILJADA STANOVNIKA KOJI ČUVAJU I NEGUJU TRADICIJU OVOG PODNEVLJA

 

 

KAŠTEL EČKA

Na samo sedam kilometara od Zrenjanina nalazi se jedan od najpoznatijih dvoraca u Srbiji kaštel Ečka koji je ove godine proslavio 200 godina postojanja. Dvorac je podigla porodica Lazar, a na svečanom otvaranju dvorca 29. avgusta 1820. svirao je čuveni Franc List.

Staro zdanje je danas potpuno renovirano i pretvoreno u objekat koji svojim gostima pruža nezaboravan odmor u autentičnom ambijentu inspirisanom aristokratskom prošlošću. Raspolaže sa 38 soba i 7 apartmana, koje su mešavina modernog i srednjevekovnog dizajna, pružajući gostima intimnu atmosferu, mir i pogled na velelepni park koji okružuje celokupno zdanje.

Promotivni video o kaštelu možete pogledati OVDE.

 

BANJA RUSANDA

 

Na dvadestak kilometara od Zrenjanina nalazi se jedinstvena Banja u Evropi. Specijalna bolnica za rehabilitaciju Rusanda  je ustanova koja je posvećena očuvanju zdravlja građana više od 150 godina. Ono što “Rusandu” čini posebnom je jedinstveni Park prirode koji se nalazi na obali slanog jezera Rusanda čije je dno prekriveno lekovitim blatom koje se koristi u rehabilitaciji.

 

“Banja Rusanda” je posvećena turizmu, pa gosti mogu doći na relaksaciju i rekreaciju u ovu ustanovu. Gost je uvek u centru pažnje i poštovanja, dok je pristup pacijentima stručan i vrhunskog kvaliteta.

Sve je u službi profesinalng lečenja, opuštanja, povratka svežine, lepote i osmeha. Za to postoji kvalitetan radni kadar, kao i prostorni i smeštajni kapacijeti i sve se svakodnevno usavršava i podiže svoje usluge na viši nivo.

CARSKA BARA -BELO BLATO

Na obodu Carske bare nalazi se naseljeno mesto Belo Blato koje poslednjih godina sve više privlači pažnju ljubitelja prirode i seoskog turizma. Miris pečenih, suvih i svežih kobasica širi se, svake godine sredinom februara, Belim Blatom, a ljubitelji tradicionalnih domaćih jela imaju priliku da degustiraju i kupe kobasice, domaću slaninu, čvarke, rakiju, vino, med, kao i domaće kolače. Tradicionalni Festival kobasice i domaće rakije  okupi preko 15.000 posetilaca i učesnika.

POGLEDAJTE U VIDEO PRILOGU KAKO JE BILO NA 7. KOBASICIJADI U BELOM BLATU: OVDE

 

TARAŠ

 

Jedno od najstarijih istorijih poznatih mesta u Banatu Taraš nalazi se na samo 25 kilometara od Zrenjanina.  Selo je 2015. godine proglašeno za Evropsko selo roda, jer se u njemu nastani daleko najviše  parova bele rode u Srbiji i Evropi, čak oko 40 gnezda. Meštani čuvaju zaštitni znak svog mesta i već nekoliko godina održavaju  manifestaciju „Dani taraških roda“ koja se održava krajem juna.

 

ZRENJANIN  – GRAD MULTIKULTURALNOSTI I  TRADICIONALNOG GOSTOPRIMSTVA

 

Posetioci koji danas dolaze u Zrenjanin, dolaze u grad multikulturalnosti, nacionalne toloerancije, kulture umetnosti, sporta, mostova… Zrenjanin je grad tradicionalnog gostoprimstva i mogućnosti za prijatan odmor u raznovrsnom okruženju.

 

U samom gradu  realizuju se brojne manifestacije počevši od plivanja za Časni krst, „Najbolje vino Banata„, Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, „Banatske vredne ruke„, Ples predškolaca i maturanata srednjih škola,Korzo fest„, „Banatska bajka“, „Novogodišnja čarolija -Grad otvorenog srca“ 

 

Brend Grada Zrenjanina, nadaleko čuvena manifestacija „Dani piva“ okupi preko pola miliona posetilaca. U okviru manifestacije, pored koncerata, održavaju se i zabavni, dramski, dečiji, sportski i kulturno-umetnički programi i još mnogo toga na više od dvadeset lokacija u gradu.

 

Svake godine iz Gradske bašte kreću pozivari fijakerima sa tamburašima da, uz besplatno točeno pivo, najave početak  manifestacije. Tokom sedam dana održi se veliki broj koncerata na kojima nastupaju velike zvezde poput Zdravka Čolića, Lepe Brene, Marije Šerifović…  Zrenjaninska filharmonija svojom muzikom iz godine u godinu osvoji srca velikog broja publike.

 

Prošle, 2019. godine, tradicionalna manifestacija “Dani piva” u Zrenjaninu uvrštena je u jedinstvenu mapu evropskih festivala, a manifestacija se našla i u rubrici Festivali pića na osnovu koje ljudi širom sveta mogu da saznaju sve o manifestacijama ovog tipa.

 

PANDEMIJA USPORILA I ZAUSTAVILA SVE MANIFESTACIJE

Ove godine ceo svet  zadesila je pandemija koronavirusa i ostavila neopisivi trag, tako je i naš grad osetio veliki uticaj pandemije. Turizam je zadobio najveći udarac, prekinuta i odložena su skoro sva kulturna, sportska i zabavna dešavanja, a pojedine manifestacije nastavljene su pod specifičnim uslovima.

Veliki turistički potencijal Grada Zrenjanina delimično je zaustavljen. Realizaciju brojnih manifestacija, kao što je i manifestacija „Dani piva“ čekaju neki bolji i sigurniji dani.

Pandemija je nekako odvojila ljude, paralisala život, ali svakako treba da i u ovim teškom vremenima pronađemo lepa i zanimljiva mesta kakva pruža Grad Zrenjanin i nađemo način da uživamo i stvaramo uspomene za sva vremena!

DOBRO DOŠLI U GRAD ZRENJANIN